Ik wil graag DIY member worden! Kies je GRATIS welkomstcadeau en profiteer direct van korting op je verzending en losse boxen!

Brood bakken met Casa Crea Emilia

Brood bakken

Bij de jubileumbox kreeg ook elke member een kilo molenbloem. Wat was daar nou de bedoeling van? Sarina en Sarah hadden weer iets heel leuks bedacht. Namelijk…zuurdesembrood bakken. Ik zag het en werd direct enthousiast. Het is zo’n slow proces, iets waar ik als introvert heel erg van hou. Zeker nu de dagen weer korter worden en het weer vaker regent.

Ik moet zeggen dat ik deze eerste keer nog best wel stressvol vond. Om er voor jou voor te zorgen dat je minder gestresst wordt van het brood bakken, deel ik in deze blog mijn tips voor het bakken van je eerste zuurdesembrood, met dank aan Ratna en alle ambassadeurs.

Wat super fijn is, is het dat er een filmpje gemaakt is door Ratna om het hele proces te laten zien. KLIK HIER!

Hoe begin je?

Ik zal proberen uit te leggen hoe het maken van een zuurdesembrood werkt, zodat je alvast een beetje een idee krijgt.
Voor het maken van een zuurdesembrood heb je een starter nodig. Een starter is een mengsel van 50 gram/ml water en 50 gram bloem, wat je mengt in een glazen pot. Dit kan gewoon een groentepot zijn, maar ik kocht bij de kringloop 3 weckpotten omdat ik geen andere potjes had. Er moet nog wel een deksel op kunnen. Deze hoef je niet vast te draaien of te klikken! Door de aanwezige bacteriën en gisten in het meel gaat het weer verder met fermenteren. Hierdoor komt er meer lucht in en zie je dat de starter groter wordt. Deze starter moet je elke 24 uur voeden. De verhouding moet je altijd gelijk houden. In principe ga je bij het voeden elke keer 50 gram starter, 50 gram bloem en 50 gram water toevoegen. Dit meng je weer goed en zet je weg. Zorg ervoor dat je telkens markeert tot hoe hoog je starter in de pot zit. Dit kan met een elastiek of touwtje. Ik deed dit met permanent marker. Zo ga je door totdat je Starter ‘actief’ is.

TIP!

Plan je starter. Ik ben mijn eerste starter begonnen om 21 uur s’ avonds. Dat betekent ook dat de starter actief wordt rond 21 uur s’ avonds waarschijnlijk. Als het kan, begin je starter in de ochtend. Dan kun je ook in de ochtend je brood bakken.

De starter is actief, wat nu?

Je starter is actief, wat betekent dat? Je starter is actief als hij in 24 uur in zijn volume verdubbeld is (vandaar het streepje op de pot of een elastiek erom). Als je twijfelt of je starter actief is, kun je de floating test doen. Doe een beetje starter in een glas water. Als dit blijft drijven is hij goed.

Laatste voeding.

Je starter is actief. Dan ga je hem voor de laatste keer voeden. Belangrijk, hier ging het bij mij eerst mis. Je moet hem nu gaan voeden met de verhouding 100, 100, 100. Ik deed dus weer 50,50,50 en kwam niet uit toen ik deeg wilde gaan maken. Logisch ook. Ik ben toen weer doorgegaan met voeden en probeerde het later opnieuw.

Even belangrijk

Even belangrijk. Na deze laatste voeding is je starter na 4 à 5 uur het meest actief. Dus dan moet je deeg gaan maken.

De tweede keer had ik eindelijk een starter waar ik blij mee was. Ik had ‘s ochtends al bekeken dat hij goed was. Maar ik werk in de zorg en had een late dienst. Dus ik vroeg aan mijn moeder of zij voor mij de starter wilde voeden tegen 18 uur, zo kon ik na mijn late dienst het deeg gaan vormen.
“Nee, was goed. Schrijf even precies op wat ik moet doen.” zei ze. Dat gedaan, met de verhoudingen erbij. Ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen.
Na mijn late dienst had ik helemaal zin om deeg te gaan maken. Ik vond alleen de starter niet zo veel meer als anders. Zal wel goedkomen. Ik begon met afwegen…Met veel schraapwerk kreeg ik 140 gram starter uit mijn pot. Mijn moeder had niet 100,100,100 gedaan maar toch weer 50,50,50.
Mijn geduld was op. Ik moest en zou mijn brooddeeg nu maken zoals gepland. Dus ik ben gaan rekenen. Ik heb de verhoudingen van het deeg omgerekend zodat ik wegkwam met 140 gram starter. Dus….Mocht bij jou nou hetzelfde gebeuren als mij. Niet getreurd. Maak gewoon een kleiner brood. Ook niks mis mee.

De verhouding voor mijn kleine brood is:

180 ml water
140 gram starter
320 gram bloem
8 gram zout

Het deeg vormen en goed kneden. Ik heb een smartwatch en die detecteerde het kneden zelfs als ‘overige training’. Dat vond ik heel grappig.


Ja, op mijn t-shirt staat een ambulance. Ik ben verpleegkundige in de zorg en dit is mijn ‘zustersshirt’.

Toen het deeg eenmaal gevormd was, deed ik hem in een kom. Zak eromheen en in de koelkast ermee voor de eerste rijs. Dit kan dus over nacht.

De laatste rijs...

De volgende ochtend heb ik het deeg gevouwen zoals in het filmpje van Ratna. Een laatste reis op een warme plek en toen kon ik voor mijn volgende late dienst het brood afbakken.

Na de laatste rijs heb ik het deeg gevormd en ingesneden. Daarna in de hete pan in de oven en ik heb hem iets minder lang gebakken omdat het brood kleiner was.
En zie hieronder het resultaat

Tip. Heb je nog geen gietijzeren pan. Ik kon er bij de kringloop nergens een vinden. De Lidl had ze afgelopen week in de folder staan. Voor een leuke prijs.

.

Wat doe je met de overige starter?

Ik ben direct een nieuwe starter gestart. Als je overhoudt van je actieve starter, kun je hem direct weer gaan voeden, of je kunt hem in de koelkast zetten en later weer opstarten. Dat heb ik ook gedaan met mijn tweede starter. Die ga ik weer opstarten later.

Geduld!
Zuurdesembrood is echt heel leuk om te doen. Geduld! Dat heb je wel nodig. En blijf rustig, het komt goed 😊

Liefs Emily – Ambassadeur van September18.

Volg Emily via Casa Crea Emilia

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 199 reviews.
0