Bekijk hier onze acties voor Vaderdag zondag 16 juni. DIY met hout, voor wie je zoveel houdt ;-). 

Lekker creatief bezig zijn - voor iedereen!

Met prikvilten kun je losse wol vezels met elkaar verbinden door erin te prikken met een speciale prikvilt naald. Deze naald heeft – in tegenstelling tot een gewone naald – weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat de wol vezels aan elkaar geprikt worden. We vergelijken het wel eens met dennenappels die je in elkaar kunt “draaien”. Zo zitten ze aan elkaar vast. 

Prikvilten is een manier om wol vezels te verbinden, een andere manier is nat vilten. Dit gaat met water, zeep en beweging. Het voordeel van prikvilten is dat je weinig zooi hebt, nat vilten is vaak ook veel water op tafel, zeep op de grond, handdoeken die je moet gebruiken, dubbelfolie enz. Bij prikvilten heb je alleen de naald, en de wol, en een matje om op te prikvilten of een sponsje. In onze prikvilt pakketjes zit standaard een losse prikvilt naald met een sponsje. 

Tips voor het prikken met de wol 

Wil je professioneler aan het werk gaan, dan is het handig om een viltborstel te gebruiken. Wij zijn fan van die van Clover, deze zijn ontzettend duurzaam en gaan jarenlang mee. Ook adviseren we dan om een houder te gebruiken voor je losse naald (ook handig als je vingers moeite hebben om de losse naald vast te houden). Wil je grote stukken gaan prikvilten, dan kun je ook kiezer voor een naald houder met meerdere naalden, zoals die van Clover. Hier zitten 5 naalden in. 

Je kunt met natuurlijke lontwol prikvilten en met gekleurde wol. Je hebt niet veel nodig, en daarom vind je op deze pagina ook het 100 gram lontwol pakketje met 100 gram per kleur en het voordeel pakketje lontwol met 150 gram lontwol in verschillende kleurtjes. Ideaal voor prikvilten!

Op ons YouTube kanaal vind je heel veel video’s met prik vilt voorbeelden. Van pompoentjes tot spookjes en vleermuizen met Halloween en poppetjes voor een Pietenhuis met Sinterklaas. Je kunt bij ons ook een gratis stap voor stap tutorial downloaden voor het prikvilten. Als je deze leuke hobby techniek eenmaal door hebt zijn de mogelijkheden eindeloos!

Prikvilten wordt ook wel naaldvilten of droogvilten genoemd!

Aan de slag - voordelige pakketjes en materialen

Olaf prikvilten

Prikvilten voor Halloween

3D Prikvilten - cadeautjes

We delen wekelijks heel veel leuke DIY video’s en gratis inspiratie op ons September18 YouTube kanaal. Vergeet je niet te abonneren, dan mis je geen video!

Onze blogs over prikvilten

Merino schaap, merino wol is super duurzaam!
Voordeel pakketje met verschillende kleurtjes lontwol in een zak.
Met lontwol en een naald en sponsje kun je hele leuke figuren prik vilten.
DIY schaapje prikvilten met het DIY pakketje van September18.

Waarom is naaldvilten zo’n populaire hobby? 

Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord had, prikvilten. Met een naald en wol prik je leuke en lieve diertjes in elkaar, of poppetjes, pompoentjes of hoedjes. Je kunt het echt zo gek niet bedenken of je kunt het prikvilten. En je hebt er dus maar heel weinig wol voor nodig. Een beetje geduld, dat is wel heel handig voor het prikvilten. Maar het voordeel is, dat als je even geen zin of tijd meer hebt, dat je het zo weg legt en later weer verder gaat.
Prikvilten kun je ook onderweg doen, in de auto, trein of als je aan het wachten bent. Het weegt niets in je tas, en ben je op plaats van bestemming of is je afspraak gearriveerd, dan leg je het zo weer weg.
Prik vilten is enorm populair voor het maken van – antroposofische – thema tafels. Vilt schaapjes, bloemen en bijtjes voor de lente, en ga aan de slag met eikeltjes, bladeren en pompoentjes in de herfst. Ook met kinderen is prikvilten heel erg leuk om te doen. Door gebruik te maken van koekstekers voorkom je dat er snel in de vingers wordt geprikt (want de naald is wel echt heel scherp!). Sarah van September18 haar zoontje was 5 toen het prikvilten met koekstekers hem lukte. En hij vond het magisch mooi dat er met plukjes wol zulke leuke hartjes, vleermuizen en spookjes ontstonden! Door gebruik te maken van bijvoorbeeld wiebeloogjes die je erop kunt plakken, maak je in no time super leuk figuurtjes om mee te spelen!

 

De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 177 reviews.
0