Breien met dikke wol wordt ook wel armbreien genoemd, chunky knitting, lontwol breien, arm knitting of XXL breien. Het zijn allemaal benamingen voor het maken van interieur items of accessoires met dikke lontwol.
Wat is lontwol
Lontwol is afkomstig van het schaap. Het is schoongemaakt / gewassen, ontward en vervolgens samengevoegd – gekamd – tot lont. Het wordt daarom ook wel kamband genoemd.
De naam lont wol komt van het feit dat de wol een dik lont lijkt. Het is dikker dan gewone wol.
Het zijn lange vezels. In dezelfde richting gekamd. De wol is niet gesponnen of anderszins bewerkt.
Breien met lontwol
Informatie video over lontwol
Waar komt de lontwol vandaan? Zit er verschil in de kleuren lontwol en wat kun je ermee? Bijvoorbeeld spinnen, haken, macramé of vilten. Wat zegt de micron over de wol? Sarah beantwoordt in deze video alle vragen over lontwol.
Tips: Waar moet je op letten bij het breien met dikke wol?
Lontwol zijn losse vezels die tot een lont zijn gekamd. Eenmaal gebreid is het heel sterk. Maar als het nog een losse lont is, dan kun je de vezels gemakkelijk scheuren. Als je losjes trekt, dan trek je de vezels uit elkaar en is je lont onderbroken.
Het is daarom belangrijk om de wol waarmee je gaat breien losjes neer te leggen en niet aan te trekken.
Vind je het lont te dik? Dan kun je het ook splitsen. Splits het begin van het lont in tweeen of in drie delen of zelfs in vier delen. Doordat de wollen vezels in een lont zijn gekamd, kun je het eindeloos splitsen.
Dit gaat vanzelf en hier hoef je verder niet bij na te denken. Met de gesplitste lont kun je handbreien of breien op dikke pennen, bijvoorbeeld van hout 20 of 25 mm.
De meeste lontwol komt van het Merino schaap en wordt Merino lontwol genoemd. Dit is heel geschikt om mee te breien.
Maar er zijn ook andere schapen soorten en die geven ook wol waarvan je lontwol kunt maken. Ieder schaap heeft een andere kleur wol, en daardoor kun je verschillende tinten lontwol hebben of melanges. Lontwol kan ook geverfd zijn.
Lontwol bestellen
Wil je lekker gaan breien met lontwol dan kun je bij ons lontwol per kilo bestellen. Meerdere kilo’s worden altijd aan elkaar geleverd, want je kunt de lontwol altijd nog verdelen (door haar losjes te trekken en te scheuren) en wat moeilijker aan elkaar maken. Mocht je toch graag je lontwol aan elkaar maken dan kun je dit doen met een platte knoop of door de lontwol te punchen; met een speciale viltnaald en borstel of matje / schuursponje de losse lontwol vezels aan elkaar prikken.
September18 heeft een enorme collectie lontwol; van zachte pastel tinten zoals Shell, Powder en Blush tot felle tinten zoals Sunshine, Lipstick en Turquoise. Ook hebben we melanges zoals Bronze Blend, met verschillende bruin tinten zoals creme, kastanje en donkerbruin tot één lont gekamd. Daarnaast hebben we natuurtinten, ongeverfde lontwol. Deze zijn enorm populair voor het breien; de Ivory, Grey Melange en Antraciet.
De lontwol is verkrijgbaar vanaf 100 gram (voor vilten en spinnen), een kilo (fijn voor een brei project) tot dikke bumps van 4.5 kilo in kleur en 10 kilo in de natuurtinten.
Lontwol DIY boxen
Heb je zin om aan de slag te gaan met het XXL breien? Wij hebben kant en klare boxen beschikbaar. Hierin zit per lontwol project precies in wat je nodig hebt!
- Complete box met de juiste hoeveelheid lontwol
- Patroon op papier met stap voor stap instructies
- Vragen? Wij helpen je graag met video's of per mail!
Je hebt geen brei ervaring nodig! Onze patronen en video helpen je er stap voor stap doorheen. En kom je er toch niet helemaal uit, dan kun je ons altijd even mailen en helpen we je graag verder.
Je kunt kiezen uit heel veel verschillende Do It Yousrself projecten; een woondeken breien, een poef maken, een babycrib of baby nestje, een kattenmand en nog veel meer.
Naast het breien met wol kun je er ook mee haken, of een knoop techniek ermee doen, het zogeheten macrame.
Kies jouw favoriete project uit, en ga lekker aan de slag!