Gezien in het AD december 2024 – Creatief aan de slag met lontwol: Bekijk hier onze Top 5 Lontwol deken pakketten!

Ons magazijn & kantoor is gesloten van dinsdag 24 december t/m donderdag 2 januari. Vanaf 3 januari versturen wij weer bestellingen!

Nat vilten, hoe doe je dat?

Aan de slag met nat vilten

Nat vilten, hoe doe je dat? Het is eigenlijk heel erg simpel. Wat je nodig hebt voor nat vilten is water, zeep en beweging. Oh en natuurlijk wol! Met lontwol kun je heel erg leuk vilten. En dat ken je wellicht wel van onze September18 boxen. Wij doen namelijk allerlei leuke DIY projecten met het lontwol. Bijvoorbeeld breien, macrame, haken. En je kunt er dus ook mee nat vilten!

Bol moss groene kleur lontwol, merino, biologisch geverfd.

Lontwol

Lontwol is, de naam zegt het al een beetje, wol gekamd in een lont. Ze noemen het ook wel kamband. Je hebt lontwol van verschillende schapen soorten, maar de bekendste is wel de merino lontwol. Deze wol is erg fijn om mee te vilten. 

Hoe lager het micron nummer, hoe zachter de wol. Onze Zuid Duitse merino wol in Ivoor is bijvoorbeeld 25 micron. En de biologisch geverfde lontwol is 27 micron. 

Wij hebben ook ongeverfde Grey Melange, dit is geen merino wol maar een blend van verschillende schapen soorten. De micron is 35. Dit kun je ook vilten, alleen ontstaat er dan een wat robuuster / stoerder resultaat. 

Zachte wol, bijvoorbeeld 19.5 micron, is aan te raden voor kleding zoals shawls en baby kleding. 

Prik vilten en nat vilten

Je kunt prik vilten en nat vilten. Wat is het verschil?

Bij prik vilten gebruik je een speciale prik naald. Deze naald zorgt ervoor dat de lontwol vezels met elkaar verbonden worden. De naald heeft speciale weerhaakjes. Door bijvoorbeeld op een sponsje te prikken of een vilt borstel, kun je door de beweging op en neer door de losse wol vezels aan elkaar prikken. 

Met nat vilten gebruik je beweging om de vezels aan elkaar te verbinden. Dit doe je door de wol vezels nat te maken met warm water en zeep. Het beste is olijfzeep van Savon de Marseille. Heb je geen olijf zeep, dan kun je ook groene zeep gebruiken, van die vloeibare zeep is dat. Dit vilt ook fijn.  

Wol om te prikvilten met een sponsje en een speciale viltnaald.
Onderzetter van verschillende herfst kleuren lontwol gevilt.

aan de slag met natvilten

Het is handig om een mal te gebruiken om een vorm te maken, zoals bijvoorbeeld een ronde vorm. Wij gebruiken in de video een borduurring om een ronde onderzetter te maken. Hieronder leggen we bubbel folie met de bubbels naar boven. In de volgende paragraaf leg ik uit waarom :-). 

Het is belangrijk dat je de wol dun uit legt. Door de wollen vezels losjes uit elkaar te trekken, kun je kleine plukjes neerleggen. Dit doe je “dakpansgewijs”. Dus steeds een plukje een klein stukje over het volgende plukje heen. Zo werk je rij voor rij van links naar rechts, van boven naar onderen. En dan overdwars, ook rij voor rij, van boven naar onderen. Werk niet te dik, maar in dunne laagjes. 

Daarna maak je een sopje van warm water en (olijf)zeep. Sprenkel het water over de wollen vezels met je vingers of een sproeibal. 

Wrijf nu met je vingertoppen over de wollen vezels. Door de beweging gaan de wollen vezels in elkaar haken. 

NB. Je kunt ook een vierkant vlak vilten. Dit vierkante vlak kun je later bijvoorbeeld dubbel vouwen en met kleine steektjes vast zetten aan elkaar. Zo maak je een leuke iPhone hoes van vilt. Of een brillen koker. 

Rollen met bubbel folie

Naast het wrijven met je vinger toppen kun je ook de wol in de bubbel folie rollen. Belangrijk is dat de bubbelfolie met de bubbels naar boven op tafel ligt. Leg een handdoek onder het bubbel folie voor het overtollige water. 

Leg nog een stuk bubbel folie op je vilt werk met de bubbels naar beneden. Nu heb je dus twee keer wol tegen de bubbel folie aan. De structuur zorgt voor de wrijving en zo vilt je de wollen vezels goed in elkaar. 

Rol het vilt werk op in de bubbel folie en de handdoek erom heen en rol alsof je deeg rolt met een deeg roller. 

Heen en weer, over en weer, en draai ook je vilt werk tussendoor.

De wol is goed vervilt als je de vezels tussen duim en wijsvinger pakt en deze niet los laten van de andere vezels.

Vilten kost tijd! En geduld! Dus veel bewegen, rollen, water, zeep, en vilten maar!

Vaasje op een onderzetter van lontwol, zelf gemaakt van vilt.
Gratis patroon onderzetters van vilt om deze onderzetters te maken voor bijvoorbeeld een kop koffie.

Wat is nuno vilten?

Nuno vilten is een term die gebruikt wordt voor het vilten van wol op zijde. Er zijn zijden stoffen die een open structuur hebben. Daar kunnen de wol vezels zich doorheen verbinden met elkaar. 

Niet alle zijden stoffen zijn daarom geschikt! Satijn is een dicht weefsel, daar kunnen geen wollen vezels doorheen. Wat bijvoorbeeld wel geschikt is, is chiffon zijde of pongee 5 zijde. 

Je hebt altijd een wol component nodig, je kunt niet alleen met zijde vilten. 

In een eerdere box hebben we met wollen vezels op een chiffon zijden sjaal gevilt. Je kunt de video en het patroon gratis als member bekijken in de September18 Academy.

Meer weten over vilten? Iedereen kan gratis het patroon downloaden om onderzetters te vilten.

 

Mis geen video!

Op ons September18 YouTube kanaal delen we iedere week de leukste DIY video’s. Je helpt ons enorm als je jezelf gratis abonneert op ons kanaal, en een duimpje of reactie geeft op de video.

Zo blijven we groeien en kunnen we steeds meer creatieve DIY’s voor je delen. Dat vinden we super leuk om te doen!

X Sarah

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Vaasje op een onderzetter van lontwol, zelf gemaakt van vilt.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 211 reviews.
0