Je kunt met lontwol spinnen!
Je kunt met de ongeverfde natuurlijke lontwol spinnen, in Ivory, en deze later nog verven. Bijvoorbeeld met wol- of zijdeverf.
Ook kun je verschillende kleuren lontwol door elkaar spinnen om een zogeheten blend te maken of je kunt lontwol combineren met andere soorten vezels.
Over het spinnen lees je meer in deze blog.
Wat is spinnen?
Spinnen is het ineendraaien van losse vezels tot één draad. Er zijn veel losse vezels zoals katoen, wol en vlas. Daarmee kun je niet direct breien of weven. De losse vezels moeten eerst worden gesponnen. De draad die daaruit ontstaat kun je wél gebruiken om mee te weven of te breien.
Je kunt op verschillende manieren spinnen:
- Met een spinnenwiel (vast wel bekend van Doornroosje) – links op de foto.
- Een spintol
- Een spinstok
- Een elektrisch spinnenwiel
Spinnen met lontwol
Wanneer je met de hand gaat spinnen zul je merken dat een ruwere wol zoals de antraciet gemeleerde wol met 35 micron minder fijn spint dan de zachte Ivory wol of de geverfde lontwol. Deze micron is lager, en daarom voelt de wol fijner aan je handen.
De geverfde lontwol is bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in pakketjes van 100 gram, wat een mooie hoeveelheid is om mee te spinnen. Wil je veel garens gaan spinnen, dan kun je aan de slag met kilo’s.
Wil je graag gesponnen wol kant en klaar kopen om mee te gaan breien, kijk dan eens bij Spinnerij de Wolkelder. Zij spinnen prachtige garens, van lontwol tot hennep!
Twisten en twijnen, wat betekent dat?
Bij het spinnen worden vezels in elkaar gedraaid waardoor ze onderling niet meer kunnen verschuiven en een draad vormen. Op de foto hiernaast zie je hoe een ruwe schapenvacht met de hand wordt gesponnen tot draad.
Het om elkaar heen draaien van twee draden, heet twisten.
Om een nog sterkere draad te krijgen, kunnen twee of meer draden nogmaals om elkaar heen gedraaid worden: twijnen van draden. Twee samen getwijnde draden noemen we tweedraadsgaren, drie getwijnde draden driedraadsgaren enz.