Ik wil graag DIY member worden! Kies je GRATIS welkomstcadeau en profiteer direct van korting op je verzending en losse boxen!

Klik hier voor 10% korting

Vezels en stoffen – de basis

Korte theorie over de vezels en stoffen.

In deze blog vertel ik je meer over de vezels en stoffen. Wat zijn natuurlijke vezels, en welke vallen onder plantaardig en wat zijn dierlijke vezels? Hoe kun je stoffen maken? En wat is eigenlijk het verschil tussen tricot en een breisel? Tien jaar lang heb ik het bedrijf ZIJDAR & Zijdewinkel.nl gerund en draaide het voornamelijk om zijde. Maar er kwam veel meer bij kijken. En deze basis kennis is vooral heel erg handig – en ook leuk – om te weten. Lees en leer je mee? Hartelijke groet, Sarah 

Katoen plant in detail, de witte bol met bruine takken / draden als verdeler in de natuur.

Vezels

Vezels kunnen natuurlijk zijn. En daarin zit een variatie van dierlijke vezels en plantaardige vezels. 
Dierlijke vezels zijn bijvoorbeeld: Zijde, Mohair, Angora, Wol. Dit zijn eiwit vezels. 

Plantaardige vezels zijn bijvoorbeeld: Katoen, Linnen, Hennep, Ramie. Dit zijn cellulose vezels. 

Vezels kunnen ook onnatuurlijk – synthetisch – zijn. Dit noem je ook wel man-made fibers. Bijvoorbeeld polyester, polyamide of nylon.

Wat er een beetje tussenin zit is viscose. Dit is een natuurlijke – plantaardige – vezel namelijk houtpulp. Maar er is wel een handeling door de mens aan toegevoegd om er een spinvloeistof van te kunnen maken.

De vezel zegt dus iets over de grondstof, waar is een stof van gemaakt. 

Weven, breien, Non Woven

Een stof kan op verschillende manieren gemaakt zijn. Je kunt een stof weven, breien en je hebt de zogeheten non-wovens.

Weven

Er zijn verschillende weeftechnieken en bindingen. Bijvoorbeeld de linnen plat binding. De keper- of twillbinding, hierdoor ontstaat een schuin lijntje in de stof, heel bekend van bijvoorbeeld Hermès. Of je weeft een satijn binding. Satijn is dus geen grondstof! Je kunt een satijnen stof weven van katoen, zijde maar ook polyester.

Breien

Je kunt een stof ook breien. Een tricot, jersey of breisel zijn drie dezelfde benamingen voor dezelfde techniek. Tricot is Frans, Jersey is Engels en Breisel is Nederlands.

Non-Wovens

Tot slot heb je de non-wovens. Hier valt bijvoorbeeld leer onder, maar ook vilt.

Leren stoffen in verschillende bruin tinten gevouwen naast elkaar.
Voorbeeld van paars en roze tinten marmeren op stoffen met gouden details.

Bewerken van stoffen

Als je van de vezel een stof hebt gemaakt, door te weven of te breien bijvoorbeeld dan kun je vervolgens ook de stof bewerken. 

Bijvoorbeeld door deze te beschilderen, of digitaal een foto of abstracte vormen erop te printen. Je kunt ook marmeren op een stof. 

Er zijn talloze leuke technieken om een stof te bewerken. Video’s van technieken delen we ook op ons September18 YouTube kanaal. 

Video uitleg over vezels en stoffen

De informatie hierboven beschreven in de blog vertel ik ook in deze video. Dit beeld is opgenomen in het ZIJDE-Museum, welke ik beheerde van 2015-2022. Dit is nu gesloten en leeg – en daarom klinkt het ook een beetje hol qua geluid ;-). 

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Katoen plant in detail, de witte bol met bruine takken / draden als verdeler in de natuur.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 181 reviews.
0