Kaarsen maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Je hebt alleen de basis ingrediënten nodig in huis; soya was of een andere was of paraffine, lonten, een gietmal en eventueel kleur stof.
Eigenaresse September18 Sarah: “Ik dacht altijd, kaarsen koop je in de winkel, en dan steek je ze aan, dat staat echt super gezellig en that’s it. Maar het afgelopen jaar heb ik zoveel ontdekt over kaarsen maken, kleuren, dippen, verven en decoreren. En ik wil niets liever dan het met je delen! Wat belangrijk is, dat je even weet wat je waarvoor nodig hebt. Ik ga het proberen zo goed mogelijk uit te leggen, maar heb je een vraag hierover, stel deze mij gerust via WhatsApp 085 212 91 81. Mijn kids van 8 en 6 vinden het verven van kaarsen ook super tof om te doen. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Oh en wat ik heerlijk vind; een kaar gaat ook gewoon OP! Tijd om een nieuwe te maken ;-).”
Kaarsen maken
De vorm / het gieten: er zijn in feite drie opties;
- Je giet een kaars met behulp van een siliconen mal
- Je verft een kaars met een dip in een kleur
- Je giet een kaars in een glazen potje of betonnen vorm
De basis, wat heb je nodig voor was of paraffine: afhankelijk van wat je wilt gieten maak je een keuze:
- Paraffine: geschikt voor een siliconen mal, een dip en glazen pot of beton vorm
- Traditionele soya was: geschikt voor een dip, gieten in een glazen potje of betonnen vorm
- Soya was +; geschikt voor een siliconen mal, een dip en glazen pot of beton vorm
Lont:
- Voor het gieten van een vrije vorm met een siliconen mal heb je een lont nodig aan de meter met een kaarsennaald. Hiermee steek je de lont door de siliconen mal, en houd je later de lont op haar plek.
- Voor het gieten in een glazen potje of betonnen vorm heb je een lont met een voetje nodig.
- Je kunt de soya was of paraffine nog kleuren met speciale kaarsenverf of beschilderen met kaarsen stiften.
Het smelten van de was gaat het makkelijkste au bain marie. Dit betekent dat je een pan met water opzet, deze aan de kook brengt / tegen de kook aan, en hier een andere schaal, kom, of speciale wassmelter in zet, waar je de was korrels in smelt. Je verhit de was korrels dus niet direct, maar indirect. Het smelten van de was korrels duurt altijd even. Als ze gesmolten zijn heb je een heldere vloeistof. Hier kun je kleur pigment aan toevoegen, de zogeheten kleur chips. Maar je kunt ook met natuurlijke – ongekleurde – soya was of paraffine gieten.
Als je de was heb gegoten in de mal, dan is het een kwestie van uitharden, en dan kun je de kaarsen branden. Wat ik zelf fijn vind aan deze DIY techniek, net als zelf zeep maken bijvoorbeeld, is dat het vanzelf weer opgaat. En dan kun je weer nieuwe maken YAY. Zonder dat je hele huis vol staat ;-). En dit is ook een super leuke DIY om cadeau te geven.
Kaarsen DIY - pakketten, producten & accessoires
Complete DIY pakketten voor het maken van kaarsen
- Dip Dye kaarsen
- Verf je eigen kaarsen
- Maak je bubbelkaarsen
- Maak je eigen zandkaarsen
- Oesterkaarsen maken
- Kaarsen maken met kristallen
Heb je een vraag hierover? Stel deze gerust via info@september18.n of via WhatsApp 085 212 92 81l. We helpen je graag verder!
Kaarsen gieten - de theorie
Dip dye kaarsen maken
Edelstenen kaarsen maken
Zandkaarsen maken
EK kaarsen dippen
Kaarsen box - unboxing
We delen wekelijks heel veel leuke DIY video’s en gratis inspiratie op ons September18 YouTube kanaal. Vergeet je niet te abonneren, dan mis je geen video!
Onze blogs over kaarsen maken
In vuur en vlam voor kaarsen maken