Ik wil graag DIY member worden! Kies je GRATIS welkomstcadeau en profiteer direct van korting op je verzending en losse boxen!

Klik hier voor 10% korting

De hipste haaktechnieken

Tunisch haken, amigurumi haken, filet haken… in de wereld van haken zijn er ontzettend veel technieken. Ben jij ook zo’n haakfanaat of wil je je gewoon verdiepen in het haakwereldje? Lees dan snel deze blog verder, wij vertellen je de hipste haaktechnieken!

1: Tunisch haken

Tunisch haken is een toffe haaktechniek die tussen weven, breien en haken in zit. Deze haaktechniek geeft echt een ander resultaat dan de andere haaktechnieken en wordt vaak gebruikt bij het maken van dekens, sjaals, mutsen en kussens.

Bij tunisch haken werk je met meerdere steken en gebruik je één naald. Het is hierbij handig om een langere haaknaald te gebruiken van hout of metaal. Ook kun je hiervoor speciaal een tunische haaknaald gebruiken. Het is belangrijk dat de haaknaald minimaal 2 mm groter is dan de maat van de garen. Gebruik je bijvoorbeeld garen die 2-3 mm zijn, dan moet je voor je tunisch haakproject haken met 4-5 mm of groter.

Nog een extra handige tip: Bij tunische haakprojecten werk je altijd aan dezelfde kant en keer je je werk niet!

2: Amigurumi haken

Amigurumi haken wijkt volledig af van het normale haken. Je haakt bij deze techniek namelijk altijd in het rond en in een spiraal. De amigurumi haaktechniek komt uit Japan en betekent letterlijk vertaald: “Gebreid speelgoed”. Het is in Japan dan ook ontzettend populair en met deze techniek worden veel knuffels gemaakt. Wij gebruiken deze techniek vooral voor haakprojecten en je kunt er allerlei leuke items mee haken, zoals poppetjes, dieren, cactussen en auto’s.

3: Filet haken

Van Japanse invloeden gaan we naar de Franse invloed van haaktechnieken: Filet haken. Een toffe haaktechniek die een van de oudste, maar toch simpelste manieren van haken is met daarbij een cool effect!

Filet komt van het woord “net” in het Frans en de techniek heeft zijn naam te danken aan de vissers die hun netten repareerden. De techniek heeft daarbij ook een structuur van een net en daardoor een extra cool effect.

Filet haken is een haaktechniek waarmee je prachtige dingen kunt maken. Je haakt met deze techniek stokjes en lossen in een bepaalde volgorde waardoor er ruimtes met een patroon gecreëerd worden.

Zo kun je bijvoorbeeld met filet haken luchtige sjaaltjes of handschoenen maken. Ook is het erg populair om kleedjes en spreien met deze haaktechniek te maken.

4: Pixel haken

Weer een andere hippe haaktechniek is pixel haken. Met deze techniek haak je eigenlijk in afbeeldingen. Je werkt namelijk in blokjes van 4 stokjes en kunt hiermee een driehoek, vierkant of rechthoek maken. Bij het maken van sjaals, dekens en kussens wordt deze techniek vaak gebruikt.

5: Haken met raffia

Het is geen directe haaktechniek, maar juist materiaal waarmee je verschillende haaktechnieken op kunt uitoefenen, zoals het tunisch haken eerder besproken in deze blog. Met raffia kun je toffe spullen haken, zoals een handtas of een omslag voor een glazen windlicht.

Bij September18 hebben we een prachtige losse box voor het haken van een raffia omslag voor een glazen windlicht. In deze box zitten alle materialen, instructies en video’s om dit leuke woon item te maken. Via deze video-tutorial zie je extra uitleg over hoe je kunt haken met raffia en haakt Alisa deze toffe omslag samen met jou in elkaar!

Ontdek de leukste haakprojecten bij September18

Ben je geïnspireerd na het lezen van onze blog en wil je nu ook aan de slag met verschillende haaktechnieken? Bij September18 kan dit allemaal! Zo hebben wij namelijk verschillende DIY-memberships en DIY-pakketten, waarin je altijd een leuke DIY knutselbox met knutseltechniek krijgt toegestuurd.

Alle materialen, gereedschappen, patronen en video tutorials zitten in de box. Iedere box is laagdrempelig gemaakt, zodat iedereen zonder ervaring ook lekker aan de slag kan!

Ben je naast hippe haaktechnieken ook op zoek naar nieuwe breitechnieken? Lees dan gerust onze blog “De 5 beste breitechnieken”. Met welke haaktechniek ga jij binnenkort aan de slag?

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Aan de slag met jute touw en lontwol om een mandje te haken en een leren label september18.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 180 reviews.
0