Lekker creatief bezig zijn - voor iedereen!

Hoeveel lontwol heb ik nodig?

Aan de slag met jouw brei project!

Wil je gaan breien met lontwol, dan wil je graag weten hoeveel wol je nodig hebt voor een bepaald project. In deze blog delen we 5 DIY projecten met de dikke wol, en vertellen we je hoeveel je nodig hebt. 

Een aantal tips vooraf:

  • Wanneer je op dikke breipennen breit, dan brei je strakker dan wanneer je bijvoorbeeld op je armen breit. Je kunt dan meer wol nodig hebben voor een  sjaal, deken enz. 
  • De hoeveelheid wol in deze blog zijn indicaties. Het is wel zo dat wij bij onze DIY wol pakketten altijd ruim genoeg wol leveren. We vinden het prettiger dat je iets teveel hebt, dan te weinig. En met restjes wol kun je altijd leuke andere creatieve projecten doen, zoals vilten. 
  • Wol is natuurlijk materiaal, en soms is een lont dikker of dunner. Ook dit heeft invloed op de hoeveelheid wol die je nodig hebt. De genoemde hoeveelheid wol in deze blog is wel op basis van 10 jaar brei ervaring met de wol 🙂 en talloze wol DIY pakketten die we hebben geleverd. 
Voorbeeld deken breien met lontwol.

Voor een deken

1 kilo
Met 1 kilo maak je een dekentje van circa 50 x 100 centimeter. Dit is een mooi formaat voor bijvoorbeeld een box- of speelkleed. 

2 kilo 

Met 2 kilo lontwol maak je een woondeken van ca. 80 x 180 cm. Je kunt overigens de breedte van de 2 kilo deken ook variëren door meer- of minder steken op te zetten. In deze video deken breien vertel ik je daar meer over. 

De voordelige 2 kilo pakketten zijn fijn voor een 1 persoonsdeken om onder te kruipen of een lange smalle bedsprei voor over je voeten bij een twee persoons bed. 

3 kilo
Met 3 kilo maak je een heerlijk plaid voor op de bank van circa 100 x 120 a 150 cm.  

4.5 kilo – 5 kilo
Met 4.5 kilo – 5 kilo maak je een extra groot kleed van ca 120 x 250 centimeter. Deze maat wordt vaak gekozen voor een XXL lontwol deken voor over het bed voor 2 personen. 

Babykrib van lontwol

Dit is een makkelijke DIY om te maken met een snel en leuk resultaat. Je bent ongeveer een uur tot 2 uur bezig. 

Voor het maken van een babykrib heb je zo’n 2 kilo wol nodig (wij gebruiken 1.9 kilo om exact te zijn). Verder brei je deze krib met je handen. Je gebruikt dus niet je hele armen. Doordat je de lusjes breit met je handen / vingers, kun je wat strakker breien. Dat is in het geval van een krib heel fijn, want je wilt een mooie stevige rand maken. 

Het exacte patroon voor het breien van dit wollen babynestje vind je hier “patroon babykrib”. 

Een krib van lontwol heeft veel voordelen; het neemt geen huisstofmijt op door de natuurlijke lanoline van de wol. Daarnaast reguleert het de lichaamstemperatuur van de pasgeboren baby. Kraamverzorgsters zijn hier bijvoorbeeld heel blij mee, zo’n natuurlijke crib voor de baby!

Voorbeeld babykrib breien met lontwol roze.
DIY poef van lontwol gebreid in Ivoor en Grijs met een plant erop, magazine en mok.

Dit is een makkelijke DIY om te maken, je gebruikt alleen je handen en je knoopt als het ware een mandje voor jouw kat. 

Voor het maken van dit mandje heb je zo’n 1.1 kilo wol nodig.  Doordat je de lusjes breit met je handen / vingers, kun je wat strakker breien. Dat is in het geval van een mandje voor jouw poef of kat heel fijn, want je wilt een mooie stevige rand maken. 

Het exacte patroon voor het breien van dit wollen kattennestje vind je hier “patroon kattenmandje”. 

Jouw poes of kat moet misschien heel even wennen aan de wol, maar vaak zie je dat ze er binnen 1 a 2 dagen helemaal fan van zijn. 

Poef van lontwol

Voor een poef van lontwol gebruik je 2 kilo wol. Onze poef is gemaakt van een kilo Ivory wol en een kilo Grey melange / lichtgrijze wol. 

Je kunt natuurlijk je eigen favoriete kleurtjes wol kiezen. 

In de poef zit een vulling van 3 kussens van 40 x 40 cm. Zo krijg je een stevige mooie gebreide poef, die leuk staat in je woonkamer met een plant erop, een dienblad, of een paar tijdschriften erop. 

De poef is ook populair voor een kinderkamer, en dat snappen wij want zo’n chunky vriend staat gezellig zacht en ziet er knuffelbaar uit.

Je kunt bij ons een los patroon bestellen voor het maken van deze poef. Of bestel een compleet DIY pakket poef breien, inclusief patroon, video, wol en vulling van de kussens. Dan hoef je nergens meer over na te denken en kun je zo aan de slag!

Kattenmand van lontwol

De poes slaapt heerlijk in een mandje van lontwol.
Voorbeeld kleed met lontwol en de macrame techniek.

Rond kleed van lontwol

Dit kleed brei je niet, maar knoop je met een macramé techniek. Ook dat is erg leuk om te doen met deze dikke wol.

Je hebt 1.5 kilo nodig voor een kleed met een diameter van ongeveer 70 cm. 

Je kunt de fransjes eraan laten zoals te zien op deze foto in de kinderkamer. Of je kunt de franjes weg werken in je geknoopte kleed. 

Deze leuke creatieve box is verkrijgbaar met verschillende kleuren wol, de natuurlijke varianten: Ivoor, Grijs en Antraciet. Je kunt ook kiezen voor een kleurtje, van okergeel tot mosgroen en zachtroze. Zo is er altijd wel een kleurtje wat perfect bij de (kinder)kamer past!

 

Hoeveel lontwol heb
ik nodig voor:

  • Een sjaal: 250 gram 
  • Een wandhanger: 1 kilo 
  • Veer van lontwol: 150 gram tot 300 gram 
  • Mandje haken met lontwol: 250 gram en 25 meter jute touw 
 

Alle patronen en hoeveelheden wol en andere benodigdheden staan in ons 60 x DIY patronen boek! 

Hierin vind je niet alleen wol projecten, maar ook projecten voor houtbranden, tie-dye (verven), cyanotypie en meer. 

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Week overzicht #15

Weekvlog Hi!  In deze weekvlog zijn we vooral druk met de voorbereidingen voor de meibox. Deze maken we op 18 april bekend. Wat we gaan

Lees verder »

Week overzicht #14

Weekvlog Hoooooi! Sarina is deze Paasdagen lekker kaarsen aan het dippen en aan het gourmetten. En Sarah verhuisd – met heel veel hulp! – alle

Lees verder »

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Voorbeeld kleed met lontwol en de macrame techniek.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 172 reviews.
0