Ik wil graag DIY member worden! Kies je GRATIS welkomstcadeau en profiteer direct van korting op je verzending en losse boxen!

Lekker creatief bezig zijn - voor iedereen!

Is Merino wol duurzaam?

Ja! Merino wol is super duurzaam!

We krijgen met regelmaat de vraag: Is merino wol eigenlijk duurzaam? Is het biologisch en goed voor de planeet? Hoe zit het precies met deze wol en het reinigen ervan? En wordt merino wol eigenlijk wel diervriendelijk geproduceerd? We kunnen je alvast vertellen dat Merino wol zeker duurzaam is, en ook dat het mulesing free is!. En dat heeft verschillende redenen, die lees je in deze blog! 

Een deel van onze wol is Merino wol. Merino wol is een bepaald schapenras. Je kunt ook lontwol produceren van andere schapen soorten. Al onze wol vind je hier bij de collectie lontwol. 

Merino schaap, merino wol is super duurzaam!

#1 100% biologisch afbreekbaar

Wol is 100% biologisch afbreekbaar. De merino wol – in een trui of deken of babykrib – kan op de composthoop. Het duurt circa een jaar voordat deze volledig is afgebroken.

Nog beter is natuurlijk om jouw Merino wollen product te recyclen. Dit doe je door haar aan te bieden in een kleding container of bij het milieu depot. Er zijn speciale textiel bedrijven die deze wollen garens opnieuw verwerken tot garens. Dit noem je fiber-to-fiber. 

Met deze methode proberen deze bedrijven zo veel mogelijk garens opnieuw te verwerken tot het oorspronkelijke product. Een merino wollen trui wordt opnieuw een trui. Als dit niet lukt, worden de vezels gebruikt tot verwerking van een ander product, bijvoorbeeld een vloerkleed of of vulling voor kussens en matrassen.

Hoe dan ook; merino wol is een circulair product. En, last but not least; merino wol komt van een hernieuwbare bron. Ofwel, de vacht van het schaap groeit opnieuw vanzelf. En het Merino schaap staat bekend om haar vele vachtgroei, YAY!

#2 Lokale productie

Onze lontwol komt uit Zuid-Duitsland. Het is een Zuid-Duitse merino, dit gezellige schaap. Dat betekent dus; locatie productie en weinig vlieguren, zoals bijvoorbeeld de Merinwol uit Australie, Nieuw Zeeland of Zuid Amerika.

Het transport is met de vrachtwagen naar Nederland. Dit is de ongeverfde Ivory wol.

Ook de biologische geverfde Merino wol komt bij ons uit Europa.

Onze nieuwe serie geverfde 27 micron wol komt van schapen die worden gehouden door kleinere familiebedrijven die een werkwijze hanteren volgens de biologische producties. Echter is de certificering hiervoor kostentechnisch niet haalbaar voor alle boerderijen en daardoor hebben we geen officiele certificering voor deze wol. Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de wol wordt gewassen, geverfd, gekaard en gekamd door een bijna twee eeuwen oud bedrijf. Met moderne machines en een eigen laberatiorium voor kwaliteitscontroles is het echter wel helemaal van deze tijd.

Voor deze lontwol worden moderne synthetische verf­stoffen van hoge kwaliteit toegepast. Deze hebben een grote kleur­kracht, ze zijn niet giftig en ze zijn zeer stabiel. 

#3 Mulesing Free

Ons lontwol is mulesing free – schapen worden goed behandeld en het scheren gaat op authentieke en diervriendelijke wijze. De boerderijen waar wij inkopen zijn familie bedrijven die generatie op generatie doorgaan. Wij kopen hier wol in sinds 1982 – voorheen via ZIJDAR & Zijdewinkel, de bedrijven van Sarah die zij heeft over gekocht van haar schoonmoeder in 2013. 

En sinds september 2018 ook voor September18.nl. 

#4 Zelf reinigend

Wol bevat van nature lanoline, een wol vet. Vocht en vuil blijven door het lanoline aan de oppervlakte, en gaan niet in de wol vezel. Dat scheelt je dus een wasbeurt – en water, en zeep enz. 

Ze is anti bacterieel, die komt door de eiwitten in het vet. Die breken bacteriën af, zodat de geur geneutraliseerd wordt. 

Om wol te reinigen is even luchten vaak al voldoende, of een vers pak sneeuw! Meer informatie over het reinigen van wol, zie je in de video hieronder of onze wolwijzer!

#5 lekker warm!

De uitdrukking is niet voor niets; kruip vanavond maar lekker vroeg onder de wol!

Wol houdt je van nature warm in de winter, en koel in de zomer. Het heeft temperatuur regulerende eigenschappen. Hierdoor heeft het een prettig gevoel om onder te liggen, al dan niet gecombineerd met een laken. 

Voor pasgeboren baby’s is dit ideaal, want die hebben vaak moeite om zichzelf op temperatuur te houden. Met een wollen dekentje, of een wollen babykrib, kun je dit van nature ondersteunen.

En zo’n wollen deken zorgt er natuurlijk ook voor dat de kachel een graadje lager kan. Dat is natuurlijk sowieso lekker duurzaam!

Tot slot kan een warme wollen deken van 2 of 3 kilo ervoor zorgen dat je dieper slaapt, als een verzwaringsdeken. Dat is niet perse goed voor het milieu, maar je slaapt wel beter, en dat is voor jezelf wel zo prettig, en duurzaam die fijne nachtrust ;-). 

Aan de slag met merino wol!

Wij hebben super leuk en complete DIY wol boxen in ons assortiment waarmee je lekker duurzaam aan de slag kunt gaan.

Brei een lekkere deken voor op de bank met 3 kilo, een babykribje of een box kleed. Geniet van alle voordelen van Merino wol, en haar vandaag nog jouw wol project in huis!

X Sarah

 

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

kruip lekker onder een wollen deken

Week overzicht #23

Weekvlog Hi! Een paar weken geleden verhuisden we met ons kantoor naar de 2e verdieping. En er moeten nog steeds wat dingen gedaan worden… Manlief

Lees verder »
juni boxen inpakken

Week overzicht #22

Weekvlog Hi! Sarina ging aan de slag met de brand-in-houtpen en Sarah was ondertussen druk met het inpakken van de maandbox van juni. Dit weekend

Lees verder »

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Is Merino wol duurzaam? Je leest alles over de duurzaamheid in deze blog!
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 179 reviews.
0