Lekker creatief bezig zijn - voor iedereen!

Macramé, doe je mee?

Macramé, wat is dat?

Macramé heeft – net als andere handwerktechnieken – een beetje een suf imago terwijl het al een paar jaar weer enorm hip is. Je kunt geen winkel inlopen of tijdschrift openslaan zonder een plantenhanger te spotten, gemaakt met deze techniek. En als jij daar dan enthousiast naar wijst, dan zegt iedereen die de jaren 70 en 80 heeft meegemaakt; “joh dat deden we toen al, niks nieuws!”. De techniek werd in 1300 al beoefend trouwens, door tapijten knopers in het Midden-Oosten. 

Knopen 

Er zijn verschillende knopen die je gebruikt met macramé. Er bestaan 5 verschillende macramé basis knopen. Dat is helemaal niet zoveel omdat er vaak binnen een macramé project kleine variaties en combinaties ontstaan. Daarnaast zijn sommige knopen weer een vereenvoudigde versie van een andere knoop.

Wij gaan werken met deze knopen: 

Larks Head Knot (opzetlus) 

Dit is de knoop waar je zo’n beetje ieder macramé project mee zult beginnen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een wandhanger maakt zoals onze HHL special. 

Weitasknoop

Deze knoop, ook wel bekend onder de naam vlakke platting, wordt gemaakt met drie of meer draden. De knoop wordt gevormd door de twee buitenste draden om een tussenliggende draad te knopen.

Square knots (noppenknoop) 

De square knot wordt ook in heel veel macramé projecten toegepast. In één of meerdere strengen geeft deze knoop een ingewikkeld uiterlijk terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is.

 Bron; Mangoandmoreshop: https://www.youtube.com/embed/9ensp8bMFQA

Square knots zijn sterk en een van de meest voorkomende knopen die in macramé worden gebruikt. De square knot wordt in 2 delen gemaakt. Begin met het buigen van het linker koord, steek het over de middelste 2 koorden en dan onder het rechter koord. Haal het rechter koord achter de middelste koorden door en trek het door de lus die door het linker koord is gemaakt. Trek voorzichtig aan beide koorden. De knoop is nu halverwege.

Je maakt de knoop af door hetzelfde te doen, maar dan in omgekeerde richting. Buig het rechter koord, steek het koord over de middelste koorden heen en dan onder het linker koord. Haal het linker koord achter de middelste koorden door en trek het door de lus die door het linker koord is gemaakt. Trek nu weer aan beide koorden. Je bent klaar!

Meedoen met de HHL special? 

In de box zitten alle materialen, een uitgebreide video, een patroon op papier, foto’s van de stap voor stap en een magazine CADEAU!.

Je kunt nu onze losse box bestellen en t/m 15 mei doneren we € 5,- van iedere verkochte box aan KiKa. 

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Week overzicht #15

Weekvlog Hi!  In deze weekvlog zijn we vooral druk met de voorbereidingen voor de meibox. Deze maken we op 18 april bekend. Wat we gaan

Lees verder »

Week overzicht #14

Weekvlog Hoooooi! Sarina is deze Paasdagen lekker kaarsen aan het dippen en aan het gourmetten. En Sarah verhuisd – met heel veel hulp! – alle

Lees verder »

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Macrame wandhanger met plant tegen een lichtgroene muur.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 172 reviews.
0