Ik wil graag DIY member worden! Kies je GRATIS welkomstcadeau en profiteer direct van korting op je verzending en losse boxen!

Klik hier voor 10% korting

Wat is het verschil tussen Raysin en Jesmonite?

Vraag op de mail:

Hi september18,
 
Ik vroeg me af wat het verschil is tussen raysin en Jesmonite! Ik twijfel over de box van januari, maar ben wel al bekend met Jesmonite. Is het vergelijkbaar of is het echt een ander resultaat? 
 
Bedankt alvast voor jullie reactie!
 
Groetjes
 
In deze blog vertellen we je de verschillen tussen Jesmonite en Raysin maar ook de overeenkomsten! Het verschil zit ‘m met name in de samenstelling, waterdicht of niet, de glans en droogtijd. Maar er zijn ook zeker overeenkomsten zoals de veiligheid, het gebruik van mallen en de creatieve technieken die je kunt gebruiken om jouw giet DIY te personaliseren en te versieren. 
Voorbeeld van 2 schaaltjes gegoten met de Jesmonite techniek.

Alleen water - 2 componenten

Het grote verschil tussen de twee giet methodes is dat je bij Raysin alleen water toevoegt en bij Jesmonite heb je twee componenten nodig: een vloeistof en een base poeder. Je kunt dit los kopen of als afgewogen set bestellen. Dan zit er precies een juiste verhouding in van de twee compenten: Jesmonite Base en Jesmonite Liquid. 

Het recept voor Jesmonite is als volgt: je gebruikt 1 deel Jesmonite Liquid op 2.5 deel Jesmonite Base. Afhankelijk van de hoeveelheid gram die in jouw mal past weeg je de delen af. 

Bijvoorbeeld voor een mal van 100 gram gebruik je 28 gram liquid en 72 gram base.

 

 

Waterdicht en glans

Een ander groot verschil is dat Jesmonite waterdicht is. Je kunt het gegoten materiaal dus zowel voor binnen als buiten gebruiken.  Hoewel bij het gebruik buiten het advies is om een zogeheten sealer te gebruiken om het gegoten materiaal te beschermen. 

Je kunt Jesmonite ook als plantenbakje gebruiken omdat het tegen water bestand is. 

In tegensteling tot Raysin, dit is niet water resistent. Het is daardoor enkel geschikt voor objecten zoals kaarsenhouders, hangers of kleine accessoires.

Daarnaast is een ander groot verschil dat Jesmonite een glans heeft en Raysin een mat resultaat. 

Voorbeeld van een lichtroze planten bakje gegoten met de Jesmonite techniek.
Inhoud van de Raysin box kaarsen gieten; een mal, giet poeder, transfer folie en een roerstaafje.

Allebei veilig

Jesmonite is veilig in gebruik en bevat geen schadelijke chemicaliën. 

Raysin is een lucht hardende, geurloze en voedselveilige gietmassa en bestaat volledig uit natuurlijk calciumsulfaat. Waardoor het onschadelijk is en ook geschikt en veilig is om met kinderen te gieten.

Creatieve variatie

Je kunt natuurlijk in wit – Scandinavian Style – gieten maar je kunt met zowel Raysin als Jesmonite hele toffe variaties maken. 

Je kunt pigmenten toevoegen, zowel synthetische pigmenten, ecoline als natuurlijke pigmenten zoals thee, bieten of kruiden zoals kurkuma enz. 

Je kunt aan de slag met de terrazzo techniek. Terrazzo is super hip! Het is een techniek waarbij je steentjes verwerkt in je gietmassa. Wanneer je dit lichtjes opschuurt komen de steentjes tevoorschijn en krijg je een heel tof effect! 

Of beplak je gegoten accessoire achteraf met toffe disco mozaïek steentjes zoals op de foto te zien in goud. 

 

Voorbeeld van een gedecoreerde kaarsenhouder met gouden mozaïek steentjes en lichtroze geschilderd met krijtverf.
Gietmal huisjes, zelf gegoten huisjes decoratie aan een houten ring met lint.

Gebruik van mallen & Droogtijd

Voor zowel het gieten met Raysin als met Jesmonite heb je een mal nodig waarin je het vloeibare materiaal giet om uit te harden tot een vorm.

Het beste zijn siliconen mallen. Deze zijn zacht en flexibel waardoor je het uitgeharde resultaat makkelijk uit de mal kunt halen. 

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een mal voor een schaaltje, voor een kaarsenhouder of een leuk accessoire zoals een mal in de vorm van een huisje. 

Zowel Raysin als Jesmonite droogt aan de lucht. Je hebt geen oven of iets dergelijks nodig. Jesmonite droogt heel snel, binnen een paar minuten. Raysin heeft een droogtijd van zo’n 6 uur, maar het beste is een nachtje laten drogen. 

Aan de slag met de giet techniek?

In 2024 staan zowel Raysin als Jesmonite op het programma van September18 :-). 

Ontdek het gieten als nieuwe hobby en vind je ontspanning in deze creatieve knutsel pakketten. 

 Sarah en Sarina

Deel deze DIY met iemand die dit ook leuk vindt :

Facebook
WhatsApp
Pinterest

Bekijk meer van onze DIY Tips

Kom je er niet uit?

Neem met ons contact op

Voorbeeld van een lichtroze planten bakje gegoten met de Jesmonite techniek.
De waardering van september18.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 189 reviews.
0