Informatie pagina lontwol
Welkom op deze pagina boordevol handige tips, technische informatie en DIY inspiratie over het mooie materiaal lontwol! Wat kun je er allemaal mee doen? Wat kun je ervan maken? Hoe zit het met de zachtheid, micron en kleuren? Hoe splits je de lont als je deze te dik vindt? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier allemaal. Ook vind je handige en informatieve video’s en antwoorden op veel gestelde vragen.
TIP: onderaan de pagina vind je drie gratis patronen om te downloaden en een video deken breien die je kunt bekijken!
En heb je nog een vraag, neem gerust contact met ons op!
Praktische informatie
Wij zijn experts op het gebied van lontwol
“Sinds 1982 werken wij al met het materiaal lontwol. Toentertijd vanuit het creatieve bedrijf ZIJDAR (groothandel) en later ook de webwinkel Zijdewinkel.nl
In 2013 kocht ik deze bedrijven* en maakte ik volop kennis met dit mooie materiaal. Het is zo zacht en mooi, en als je het verwerkt met vilten of breien zo sterk en stoer.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Toen in in September 2018 september18 startte wist ik het zeker: lontwol moet centraal staan in onze boxen en terugkomen in allerlei variaties. En dat doen we al jaren met veel plezier.
Door mijn jarenlange ervaring met dit materiaal heb ik veel kennis en informatie om met jou te delen.”
Hartelijke groet,
Sarah Ruijter
*in juni 2023 heb ik ZIJDAR & Zijdewinkel verkocht, om mezelf volledig te kunnen focussen op September18.
Wat is lontwol
Lontwol is afkomstig van het schaap. Het is schoongemaakt / gewassen, ontward en vervolgens samengevoegd – gekamd – tot lont. Het wordt daarom ook wel kamband genoemd.
De naam lont wol komt van het feit dat de wol een dik lont lijkt. Het is dikker dan gewone wol.
Het zijn lange vezels. In dezelfde richting gekamd. De wol is niet gesponnen of anderszins bewerkt.
Waar komt lontwol vandaan?
Deze lekkere fluffy wol kan van allerlei schapen komen. Het meest bekend is het Merino schaap. Met haar vele plooien geeft zij de meeste wol.
Maar je kunt ook lontwol verkrijgen van andere schapen. Elk schaap heeft haar eigen kleur en natuurlijke variatie en zachtheid (micron).
Zo hebben wij een Zuid Duitse merino wol Ivoor. En een Schotse blend in lichtgrijs en een Noorse blend in Antraciet melange. Hier zit af en toe ook een bruine draad door heen.
Daarnaast bestaat er ook gekleurde lontwol, die van ons is biologisch geverfd.
Voordelen
Lontwol heeft veel voordelen. Het is 100% natuurlijk. Door de natuurlijke lanoline (wolvet) is zij bestand tegen huisstofmijt en schimmels.
Ze reguleert je lichaamstemperatuur; warm in de winter en koel in de zomer.
Tot slot is het brandwerend, het vat geen vlam en werkt van nature dus brandvertragend.
Wat kun je met lontwol doen?
Deze dikke wol is heel geschikt om te vilten. Voor het vilten trek je plukken van de lange streng lontwol af, zodat er korte “plukken” ontstaan. Deze kun je gebruiken voor droog vilten. Dit noem je ook wel prik vilten of naaldvilten.
Je kunt de wol ook gebruiken voor nat vilten. Dit doe je met warm water, zeep en beweging. Combineer je dit met zijde, dan noem je het nuno vilten.
Door het bewerken van de wol met een naald of met nat vilten, verbind je de wollen vezels met elkaar. Dit nieuwe materiaal noem je vilt.
Je kunt ook bijvoorbeeld stoffen aan elkaar naaien. Dan verbindt je ook een materiaal met elkaar.
In deze blog over natuurlijke stoffen en vezels vind je ook een video uit mijn voormalig ZIJDE-Museum waarin ik uitleg hoe het zit met grondstoffen en waar vilt als materiaal staat.
Met lontwol kun je ook breien. XXL breien wordt dit ook wel genoemd. Of “chunky knitting”. Je kunt breien op je armen, op tafel of op breipennen. Op deze pagina vind je voorbeelden en patronen.
Daarnaast lontwol geschikt om mee te haken en mee te knopen. De zogeheten macrame techniek. Ook kun je ermee weven.
Van al deze technieken hebben we patronen online staan welke je voor € 2,50 kunt downloaden. Bij ieder patroon staat wat je precies nodig hebt.
Ook kun je spinnen met lontwol zodat je een fijne draad krijgt om mee te breien, zoals sokken of een trui.
Voorbeelden wat kun je doen met lontwol
Haken
Weven
Prikvilten
Macrame
Breien
Spinnen
Antwoord op de vragen
Wat betekent Micron?
Hoe kun je lontwol splitsen?
Antwoord op meer veelgestelde vragen:
In deze blog lees je meer over het breien met lontwol en hoeveel je nodig hebt voor jouw DIY project.
Tips voor het onderhoud en reinigen van jouw wollen deken lees je hier in onze Wol Wijzer.
Nee, kaardvlies is wol welke gewassen en gekaard is, maar nog niet tot lont is gekamd. Zoals bij lontwol wel is gedaan :-). Het zijn korte wol vezels. Het kaardvlies is bijvoorbeeld geschikt voor vilten, daar heb je korte plukken voor nodig, maar niet voor breien of macrame of haken.
Nat vilten, hoe doe je dat? Het is eigenlijk heel erg simpel. Wat je nodig hebt voor nat vilten is water, zeep en beweging. Oh en natuurlijk wol! Met lontwol kun je heel erg leuk vilten. Lees er alles over in deze vilt blog.
In deze blog zie je een voorbeeld met een tien stappen plan om een sneeuwpop te prik vilten. En als je deze basis eenmaal doorhebt, kun je alles naald- / prikvilten wat je maar wilt ;-).
Gratis DIY patronen voor jou:
Gratis video deken breien:
Ga samen aan de slag met jouw DIY wol pakket en brei een heerlijke deken, helemaal zelf! geen brei ervaring nodig.
- Hoeveel wol heb ik nodig?
- Hoeveel steken moet ik opzetten
- Hoe brei ik op mijn armen?
- Hoe werkt het opzetten van de wol?
- En hoe werkt het afhechten als je gaat armbreien?
Je leert het in deze video tutorial stap voor stap op een eenvoudige manier! Meer creatieve video’s vind je op ons September18 YouTube kanaal.